Над 11 000 състезатели от 208 нации се състезават в 33 спорта по време на Олимпиадата. Да, правилно прочетохте. Олимпийските игри са изминали дълъг път от 1896 г. насам, което е невероятно. Първата модерна олимпиада, организирана от френския барон Пиер дьо Кубертен, включва 241 спортисти от 14 държави и девет дисциплини. Състезания по лека атлетика, колоездене, фехтовка, гимнастика, стрелба, плуване, тенис, вдигане на тежести и борба бяха достъпни за тези спортисти в началото на века. Вашият любим спорт беше ли включен в този първи епизод?

Олимпийските игри през 1896 г. нямаха състезателки, точно както класическите олимпийски игри. През 1900 г. първите олимпийци се състезават, макар и само в голф, ветроходство, крокет и конен спорт. Нямахме представа, че крокетът някога е бил олимпийски спорт! Тазгодишната олимпиада включваше карате, сърф, катерене и скейтборд, наред с други нови спортове. Игрите вече включват бейзбол и софтбол за първи път от 13 години.

Преди Олимпиадата беше отложена.

„През коя година се проведоха летните олимпийски игри през 2020 г.?“ Въпреки че изглежда като триков въпрос, ние сме уверени, че ще се превърне в стандарт в бъдещите състезания по спортни любопитни факти. Олимпиадата е била отменяна поне три пъти, но това може би е първото отлагане. Олимпийските игри не са били проведени през 1916, 1940 или 1944 г. в резултат на Втората световна война. Може да е предизвикателство да бъде домакин на международни състезания по време на война.

Това не означава, че годините, когато са се провеждали Олимпийските игри, винаги са били спокойни. Множество предишни олимпийски състезания включват бойкоти, протести и дори атаки. Поради своята система на апартейд на Южна Африка беше забранено да участва в Олимпийските игри от 1964 г. до 1992 г. Много нации бяха ядосани, когато отборът по ръгби на Нова Зеландия посети Южна Африка през 1976 г. 28 африкански страни протестираха срещу Олимпиадата в Монреал през 1976 г., като се въздържаха от нея след Международната Олимпийският комитет позволи на Нова Зеландия да се състезава. Поради нахлуването на Съветския съюз в Афганистан повече от 60 държави, включително Съединените щати, бойкотираха Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Като отмъщение Съветският съюз и 12 други страни се въздържат от следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис. Това ни отвежда до Олимпийските игри, които може би са най-известните в олимпийската история.

През 1936 г. се провеждат Олимпийските игри в нацистка Германия.

Олимпийските игри през 1936 г. се провеждат в Берлин точно преди началото на Втората световна война, но след като Адолф Хитлер встъпва в длъжност. Олимпиадата предостави на нацисткото правителство платформа за установяване на превъзходството на така наречената „арийска раса“. Спортистите от германски произход се смятаха за физически по-добри от всички останали. Не е за вярване, че САЩ се състезаваха на Олимпиадата, докато над спортните обекти имаше свастики. В действителност много американци искаха да бойкотират състезанието и няколко еврейски спортисти решиха да не се състезават.

Германия надмина всички други нации по отношение на броя на медалите, но техните дискриминационни идеи бяха напълно опровергани. В многобройни състезания “арийските” спортисти бяха победени от други страни и цветнокожи спортисти. Джеси Оуенс, известен чернокож американски атлет, който се отличи в скока на дължина и бягането, спечели невероятните четири златни медала.

През 1968 г. спортисти, които се противопоставиха на расовата несправедливост, бяха наказани дисциплинарно.

Джеси Оуенс не беше единственият афро-американски олимпиец, който се сблъска с дискриминация. Докато изпълняваше националния химн след състезанието на 200 метра на Олимпийските игри през 1968 г., златният медалист Томи Смит и бронзовият медалист Джон Карлос вдигнаха юмруци в ръкавици в жест „Черна сила“. Смит и Карлос се присъединяват към Олимпийския проект за човешки права, група, която се противопоставя на расовата несправедливост и дискриминация. И двамата, както и белият австралийски атлет и сребърен медалист Питър Норман, спечелиха медали от OPHR на подиума.

Смит и Карлос бяха забранени от олимпийското село и бяха изгонени от състезанието, тъй като МОК наказа спортистите за техните “политически” жестове. И двамата мъже получиха силна публична критика и дори смъртни заплахи, отправени към домовете им по време на Олимпиадата. Дори Питър Норман беше лишен от участие в предстоящи или одобрени австралийски олимпийски събития. На погребението на Норман и Смит, и Карлос действаха като носачи.

Олимпиадата е отворена за деца.

Въпреки възрастовите ограничения в различни олимпийски спортове, много млади спортисти са спечелили злато. Първата олимпийска гимнастичка, спечелила перфектна десетка на 14, Надя Команечи, беше може би най-известният млад победител. В своята успешна кариера тя спечели девет олимпийски медала. Марджъри Гестринг, 13-годишна гмуркачка, която се състезава за САЩ на Олимпийските игри през 1936 г., спечели най-младия златен медал. Момиджи Нишия, която зае първо място в състезанията по уличен скейтборд на Олимпийските игри в Токио през 2018 г., беше единственият спортист на нейната възраст. И двамата спортисти бяха на 13 години, въпреки че Момиджи беше само два месеца по-голям.