Има нещо специално в Олимпиадата, дори и да не ви интересува много спортът: за да дадат най-доброто от себе си и да се представят за цял живот, често само за няколко секунди, спортистите тренират с години. Радваме се на победителите, съжаляваме за губещите, крещим по телевизора и даваме пет на произволни хора. Ставаме умели в разпознаването на знамена и национални химни от цял ​​свят на всеки две години, приспособяваме се към нова часова зона и се чувстваме по-патриотични.

Включихме някои умопомрачителни факти за Олимпийските игри, за да ви дадем нещо за четене. В същото време чакате следващият спортен рекорд да бъде счупен, за да ви помогне да влезете в олимпийския дух и чувствата, които го съпътстват (или доставката на пица да пристигне).

В Олимпия, Гърция, през осми век пр. н. е. се провеждат първите олимпийски игри. В продължение на дванадесет века те се провеждат на всеки четири години. Император Теодосий, I по-късно забрани всички езически празненства, което доведе до премахването на Олимпиадата през четвърти век след Христа.

Първата модерна олимпиада е организирана в Гърция през 1896 г. Това обаче е почти 1500 години след като атлетическата традиция е възродена за първи път.

Спортистите в древна Гърция се състезаваха голи, без да се замислят за спонсорство, безопасност или мода.

 • Игрите тогава продължаваха около пет-шест месеца.
 • От 1900 г. жените могат да участват в Олимпийските игри.
 • Зимните и летните олимпийски игри се провеждат в една и съща година от 1924 до 1992 г. Сега те се редуват на всеки две години и са на различни цикли.
 • На зимните и летните олимпийски игри само четирима спортисти взеха медали у дома. Криста Лудингер-Ротенбургер е единствената, която получава награди през същата година.
 • Олимпийското село имаше нужда от 165 000 кърпи за малко повече от две седмици дейност по време на Игрите в Лондон през 2012 г.
 • Официалният език на страната домакин се добавя към официалните езици на игрите, английски и френски.
 • Спортист, превърнал се в актьор Джони Вайсмюлер, който играе Тарзан в 12 филма, участва в Олимпийските игри и печели пет златни медала в плуването през 20-те години на миналия век.
 • Художници се състезават в Олимпийските игри от 1912 до 1948 г., печелейки медали в живописта, скулптурата, архитектурата, писането и музиката.
 • Двама японски състезатели по скачане с прът си изравниха второто място на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. Те разделиха сребърния и бронзовия медал наполовина и сляха двете отделни части, вместо да се състезават отново, давайки на всеки от тях награда, разделена на две половини от сребро и бронз.
 • На древна церемония, проведена в храма на Хера в Гърция, олимпийският факел се запалва по традиционния начин с помощта на параболично огледало и слънчева светлина. На събитието участват актриси, облечени като гръцки жрици.
 • Оттам факелът започва своето пътуване, като се пренася до града домакин; освен с бегачи, той също е бил транспортиран с кон, камила, лодка, самолет (включително Concorde), радио предаване, подводница и кану.