Преди да избухнат фойерверките, светлинното шоу, което премина през арената, помпозността и обстоятелствата, и преди олимпийският котел да започне да гори ярко в Лозана, Швейцария, за да даде началото на Младежките олимпийски игри – една от онези възможности, които се случват веднъж в живота , да се носи кленовият лист на една от най-важните спортни сцени в света – канадските спортисти бяха възхитени.

Вълнението беше видимо на летището в Женева само ден по-рано, когато много членове на канадския отбор прелетяха Атлантическия океан до Лозана, Швейцария. Скиорите говореха за това как ще покорят швейцарските Алпи, докато носят ботушите си на раменете. Биатлонистите си представяха как се съсредоточават върху една от целите си. И докато пътниците на летището гледаха и аплодираха след завоите, канадските фигуристи се въртяха яростно във въздуха, репетирайки предстоящите си изпълнения.

Когато дойде време да влязат във Vodoaz Arena в сърцето на Лозана, канадците бяха готови, сияещи от гордост и облечени изцяло в червено и бяло. Състезаваха се стотици атлети от 79 държави. На другия край на света аз щастливо влязох в арената пред разпродадена публика.

Лорън Раджала, състезателка по кърлинг от северната част на Онтарио, излезе на арената, развявайки канадското знаме и сияейки от ухо до ухо.

Състезателите и зрителите се насладиха на грандиозно представяне на атлетиката, изкуството и музиката в красивата церемония по откриването, която продължи близо два часа.

Фигуристите се плъзгаха красиво по пързалката. Танцьорите извайваха телата си под звуците на жива цигулкова музика, докато се плъзгаха към повърхността. Безпилотни самолети жужаха около арената, създавайки красиво светлинно шоу, което се въртеше около нея. Швейцарската национална песен беше изпълнена от двама певци, които се носеха във въздуха в гондола, окачена във въздуха.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздрави спортистите и зрителите в града, който е домакин на игрите от 1994 г. насам.

“Домът е Лозана. Нашите очарователни швейцарски домакини ни посрещат с отворени обятия.” Според Бах: “Добре дошли обратно, спортисти!”

След това спортисти от всички пет континента бяха поканени да се присъединят към Бах на сцената, за да отбележат събитието.

“Сега е моментът за вас. Сега или никога. В тези игри вие сте главната атракция”. Преди да си направи селфи с тях, Бах спомена нещо.

След това дойде моментът да се даде началото на Лозана 2020 със запалването на олимпийския огън. За да бъдат игрите по-достъпни за зрителите, всички 81 състезания за медали са безплатни за публиката по време на 13-дневното състезание.