Събития

Олимпийското движение е световно спортно събитие.

Международният олимпийски комитет (МОК) е управителният орган на олимпийското движение. Ние се ръководим от идеологията на олимпизма, която има за цел да насърчава световния мир и социалния прогрес. Олимпийското движение има последователи в цял свят, а Олимпийската харта е избрала за свой символ пресичащата се емблема с петте пръстена.

По силата на Олимпийската харта МОК е единствено отговорен за развитието на олимпийския спорт. Международният олимпийски комитет (МОК) признава 205 държави и региони и организира летните и зимните олимпийски игри.

Дейности на олимпийското движение

Антидопингът, участието на жените и икономическата помощ са някои от най-важните дейности на олимпийското движение. Допингът, или използването на забранени химикали, като например средства за изграждане на мускули, за повишаване на резултатите, е не само незаконен, но може да бъде и вреден за организма. В резултат на това МОК изигра решаваща роля за създаването на Световната антидопингова агенция (WADA) за борба с допинга в спорта. Олимпийските игри не позволяваха на жените да се състезават. Древните олимпийски игри и не са били приветствани като състезатели до първите съвременни олимпийски игри в Атина. Сега много спортистки се състезават на игрите благодарение на женското движение и усилията на работната група на МОК. МОК играе жизненоважна роля в осигуряването на финансова подкрепа за спортисти и треньори, живеещи в икономически необлагодетелствани култури, чрез благотворителната програма “Солидарност”. Финансират се стипендии, изграждане на спортни съоръжения и други дейности за повишаване на уменията и резултатите на всички.

Параолимпийските игри – върховото спортно състезание за спортисти с увреждания – са друга значима дейност на олимпийското движение. След Олимпийските игри се провеждат Параолимпийските игри. Те се провеждат на всеки четири години. Нивата на постиженията бързо се подобряват.

Олимпийските игри през 1964 г. имат огромен успех.

Олимпийските игри през 1964 г. са не само катализатор за разрастването на градовете и икономическия просперитет, но и играят съществена роля за популяризирането на спорта в Япония. С популярността на футбола, довела до създаването на национална лига и появата на спортни клубове в цялата страна, спортът става важна част от живота на японците.

Спортисти, оказали влияние върху Япония

Спортистите от Япония се представиха впечатляващо на Олимпийските игри, като спечелиха общо 29 медала, от които 16 златни, пет сребърни и осем бронзови. Историческият мач на японския женски волейболен отбор за спечелване на златен медал срещу солидния и упорит отбор на СССР беше една от най-запомнящите се олимпийски игри през годината. Много известни международни спортисти са станали известни в Япония. Сред тях бяха Абебе Бикила от Етиопия, двукратен златен медалист в маратона за мъже, и Вера Каславска от Чехословакия, която развълнува публиката с невероятното си изпълнение на гимнастика.

Newsletter
Become a Trendsetter

Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

[mc4wp_form id="729"]