По-долу е даден преглед на опитите на бадминтона да стане олимпийски спорт, неговите трудности, въвеждането му като олимпийско събитие в Барселона през 1992 г. и следните развития.

Едва в средата на 60-те години на миналия век бяха направени опити за добавяне на бадминтон към олимпийската програма. Всички очакваха, че бадминтонът скоро ще бъде на Олимпийските игри, когато беше добавен като демонстрационен спорт на Летните олимпийски игри през 1972 г. в Мюнхен. Демонстративното събитие се състоя на две игрища във волейболна зала на 4 септември. Повече от 3000 фенове се включиха в действие в единствения ден, в който се игра. Знак за предстоящите неща беше използването на електронни табла.

Състезаваха се общо 25 играчи от единадесет асоциации-членки; победителите в състезанието на сингъл бяха Руди Хартоно от Индонезия и Норико Накаяма (по баща Такаги) от Япония. Победителите в състезанията по двойки при мъжете и жените бяха съответно Аде Чандра/Кристиан Хадината от Индонезия и Дерек Талбот/Джилиан Гилкс от Англия. Двойките жени все още не бяха в игра.

Но след това развитието стагнира, тъй като на преден план излезе деликатен политически проблем. На 24 февруари 1978 г. е създадена отделна организация, известна като Световната федерация по бадминтон; включваше 13 азиатски и шест африкански асоциации. Разделянето му осуети плановете на IBF да включи бадминтона в Олимпийските игри.

И двете страни положиха усилия да поправят оградите. IBF и WBF подписаха “Акт за обединение” на 26 май в Токио.

Събирането на световната организация възроди нейните олимпийски стремежи. Президентът на МОК Хуан Антонио Самаранч присъства на Световното първенство на IBF през 1983 г. Събитието включваше някои вълнуващи изпълнения на бадминтон и Самаранч беше убеден, че бадминтонът принадлежи към олимпийската програма.

Дългоочакваното събитие на 90-ата сесия на МОК се случи в 17:45 ч. на 5 юни 1985 г. Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. включваха бадминтон без нито едно възражение. Освен това, това ще бъде демонстрационен спорт на Олимпийските игри през 1988 г. в Сеул. По случай Световното първенство в Калгари знамето на МОК беше дадено на IBF.

Сеул 1988 – Спортна изложба

Тридесет играчи пътуваха до Сеул от осемчленните асоциации. Общо 5000 души присъстваха на цялото събитие, което се проведе в гимназията на Националния университет в Сеул (също място за тенис на маса). Hwang Hye Young (жени сингъл), Kim Yun Ja/Chung So Young (жени двойки) и Park Joo Bong/Chung Myung Hee (жени двойки) спечелиха златото за домакините (смесени двойки). Yang Yang (мъже сингъл) и Li Yongbo/Tian Bingyi (мъже на двойки) помогнаха на Китай да спечели другите два мача.